poniedziałek, 26 marca 2012

Bułeczki warkocze

Bułeczki warkocze


Składniki : 150ml mleka, 30 dag drożdży, 500g mąki, 2 żółtka, 100g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, do posypania: słonecznik, dynia, sól gruboziarnista (lub Wasze ulubione)

Przygotowanie : Do rondelka wlać połowę letniego mleka. Dodać cukier z pokruszonymi drożdżami, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę dodać żółtka , sól - dokładnie wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży oraz pozostałą cześć mleka. Całość dokładnie wymieszać. Wlać letnie masło i wyrobić ciasto na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta uformować warkocze bądź rogaliki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 



3 komentarze:

Print