sobota, 10 marca 2012

Paprykowa zupa krem

Paprykowa zupa krem


Składniki : 4 szalotki, 4 czerwone papryki, 2 łyżki oliwy, tymianek, 250g pomidorów z puszki, liść laurowy, 800ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, szczypta cukru, natka pietruszki, śmietana 18%. 

Przygotowanie:  Szalotki obrać i pokroić na małą kostkę. Papryki umyć, przekroić wzdłuż i osunąć pestki.  W garnku rozgrzać oliwę, wsypać szalotki z papryka i dusić ok 3-5min, cały czas mieszając. Pomidory, liść laurowy, tymianek i bulion dodać do papryki i szalotek. Doprawić solą , pieprzem i cukrem. Gotować 10min na wolnym ogniu. Zmiksować zupę na gładki krem ( przed miksowaniem należy wyciągnąć liść laurowy i tymianek). Do zupy dodać śmietanę i wymieszać. 



1 komentarz:

Print