Kotlety jajeczne z ryżem
Bardzo często przygotowuję kotlety jajeczne.
Niestety, mój mały nie jest wielbicielem jajek i staram mu je przemycić.
Są delikatne i pyszne.
Świetne na obiad czy do bułki jako jajeczny hamburger.
Składniki :
- 6 jajek
- garść żółtego startego sera
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ugotuj na twardo 5 jajek,
ostudź. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę. Ostudzone
jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj surowe jajko,
żółty ser ,podsmażona cebulę, pokrojony szczypiorek i ryż.
Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa.
Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
Zapraszam na inne propozycje kotletów jajecznych :
To takie klasyczne krokiety, ponoć, bo ja ich jeszcze nigdy nie jadłam. Czas spróbować. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kotlety jajeczne, z ryzem nie jadlam ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, też musze sobie dzisiaj takie zrobić na obiad:)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują. Muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńMmm zjadłabym takiego kotlecika! :)
OdpowiedzUsuńTo aż dziwne, ale nigdy nie jadłam kotletów jajecznych. W moim domu nigdy nie było problemu ze spożywaniem jajek w jakiejkolwiek wersji, więc taka wzbogacana nie była potrzebna. :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobra potrawa :) zrobiłam jednak zapomniałam dodać żółtego sera pewnie dlatego podczas smażenia się rozpadały :) jednak była to kwestia do opanowania :) bardzo smaczne, szybko sie robi :) polecam
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńWyszly pyszne !!!!! Polecam
OdpowiedzUsuńWitam, ile wychodzi kotletów z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuń