Śliwki w occie
Pyszne śliwki zatopione w słodko - octowej zalewie.
Idealne do deserów czy mięs.
Składniki :
- 2kg twardych śliwek
- 1L octu 10% Jamar
- 1 kg cukru
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki goździków
Do garnka wlej ocet, wsyp cukier i dodaj przyprawy. Zagotuj całość. Śliwki dokładnie umyj i ponakłuwaj wykałaczką. Śliwki ułóż w wyparzonych słoikach. Zalej gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj ok 20 - 25 minut.
Takie śliwki pamiętam z różnych imprez imieninowych u mojej ś.p Babci.
OdpowiedzUsuńJejku, byłam małą dziewczynką i najlepiej z zastawionego stołu lubiłam zjadać suchy chleb i śliwki w occie :)
Pozdrawiam:)
aż litr octu na dwa kg śliwek??? no i zapomniałas o wodzie. a umie a przepis podaje:(
OdpowiedzUsuńPrzy takich mega ilosciach składników zalewy-do dosć niewielkiej partii produktu wyjsciowego i proporcjach octu do cukru,bardzo prawdopodobne jest,że jest to zalewa bez wody-intensywna,moc charakteru;).Jestem w stanie uwierzyć,przy dobrych węgierkach,ze produkt finalny jest smaczny,pod warunkiem odleżakowania:DD...a gdyby tak zamiast octem "szpirytusem",Panie zalać...to by się działo!!;P
OdpowiedzUsuńKtoś robił z tego przepisu? Dobre wyszły?
OdpowiedzUsuń