Serowa tarta z gruszkami
Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni
francuskiej, dziś znana i lubiana na całym świecie.
Od dłuższego czasu chodziła za mną. Tutaj jak z nieba spadła firma
Delecta ze swoją Tarta na 1001 sposobów. Zawiera ciasto do
przygotowania i fix. W środku znajdziemy też książeczkę z przykładowymi
przepisami.
Pozostaje nam wybrać nasze ulubione dodatki i przystępujemy do
działania.
Tarta od Delecta jest prosta do wykonania, każdy sobie z tym poradzi.
Dorzucamy czego dusza zapragnie i już możemy poczuć się jak byśmy
odwiedzali Francję :)Ja postawiłam na gruszkę, pyszny, niedoceniany
owoc. Jak wyszło możecie zobaczyć poniżej.
Składniki :
- 1 opakowanie Delecta Tarta na słodko
- 2 duże gruszki
- 300g serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 kora cynamonu
- 2 gwiazdki anyżku
- 2 jajka ( do sera)
- 1 jajko ( do ciasta)
- 125g margaryny
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Do miski wsyp mieszankę, dodaj margarynę i wbij jajko. Szybko zmiksuj mikserem. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką i wyłóż na formę wysmarowaną tłuszczem. Ciasto włóż do piekarnika na 10 minut.
Gruszki obierz i włóż do garnka. Wlej wodę tak aby były całe przykryte. Wsyp przyprawy i cukier. Gotuj przez 15 minut. Gruszki przekrój na pół i wytnij nasienie. Delikatnie ku górze nakrój gruszkę w paseczki.
Do miseczki wrzuć ser. Wbij jajka oraz mieszankę "fix tarta na słodko". Dokładnie połącz składniki.
Na podpieczony spód wylej ser i ułóż gruszki. Piecz przez 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Szkoda tylko, że ciasta z paczki zabierają całą zabawę pieczenia, domowy smak, a co najgorsze nie czuć w nim miłości.
OdpowiedzUsuńMimo wszystko zrobiłaś mi ochotę na ciasto z gruszkami :)
Takie ciasto w proszku to nic złego. Znam osoby co starają się zrobić tarte a ciasto zawsze im nie wychodzi. A to jest fajna alernatywa dla osób co mało pieką.
UsuńWygląda wspaniale, super ułożyłaś te gruszki. Czy to te serduszka na zdjęciu?
OdpowiedzUsuńDziekuje za miłe słowa. Wykrywacze to TE podarowane :P
UsuńMiłość w wypieku bierze się z pieczenia dla kogos, ze moge zrobic przyjemność. I to sie liczy. Piekna i apetyczna tarta. Mniam:)
OdpowiedzUsuń@Anonimie skąd ta opinia, że w cieście z pudełka nie ma zabawy? albo smaku?
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może zmienisz zdanie :)
W smaku jest naprawdę dobre. Polecam w 100% :)
UsuńWygląda pysznie,gruszki to moje ukochane owoce.Radość,że jest tarta z pudelka bo inaczej nigdy bym tego nie upiekła.Serce 💗 dorzucę i ukochany będzie z czułością o mnie myślał zajadając deser😃
Usuńprzepiękna, a ja nie widziałam jeszcze tej Delecty, muszę poszukać:)
OdpowiedzUsuńŚliczna, taka jeszcze słoneczna :)
OdpowiedzUsuńwygląda pyyyyyyyyysznie :-))
OdpowiedzUsuńto w sumie 5 jaj uzylas? 1 do ciasta a 4 do masy?
OdpowiedzUsuńJaka słoneczna! :-)
OdpowiedzUsuń