niedziela, 29 września 2013

Gnocchi w sosie grzybowym

Gnocchi w sosie grzybowym



Składniki sos:
  • świeże grzyby,
  •  1 cebula,
  •  200g śmietany 30%, 
  • 2 łyżki masła,
  •  sól,
  •  pieprz.
Składniki gnocchi :
  •  1 kg ziemniaków, 
  • 100g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • sól
Przygotowanie gnocchi : 
 
Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków.  Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut.

Przygotowanie sos :
 
Grzyby  dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.  Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj grzyby i duś około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Połącz sos z gnocchi. 
 
 

2 komentarze:

Print