Gnocchi w sosie grzybowym
Składniki sos:
- świeże grzyby,
- 1 cebula,
- 200g śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Składniki gnocchi :
- 1 kg ziemniaków,
- 100g mąki,
- 1 jajko,
- sól
Przygotowanie gnocchi :
Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj
w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości
ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe
ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w
cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie
kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym
wrzątku 4-5 minut.
Przygotowanie sos
:
Grzyby dokładnie
oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj grzyby i duś
około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę
Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i
pieprzem. Połącz sos z gnocchi.
Z chęcią bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Świetne zdjęcie!
OdpowiedzUsuń