Rozgrzewająca zupa gulaszowa
z pieczoną papryką
Rozgrzewająca zupa na jesień.
Bardzo sycąca i aromatyczna.
Bardzo sycąca i aromatyczna.
Składniki :
- 300g mięsa wieprzowego na gulasz
- 300g mięsa wołowego na gulasz
- olej
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- sól
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4-6 szt ziemniaków
- 2 łyżeczki kminku
- ziele angielskie
- liście laurowe
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Wsyp kminek, czosnek, pieprz i mąkę. Dokładnie połącz składniki. Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ułóż papryki na blaszce i piecz 20-25 min aż skórka popęka. Gorące papryki owiń w folię aluminiową. Mięso przełóż do rondla i wlej bulion. Przykryj i duś do miękkości (około 40 minut). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z papryki ściągnij skórkę i pokrój. Warzywa wrzuć do zupy i duś dodatkowe 20-25 minut. Dopraw do smaku.
Mmm zjadłabym, zjadła :)
OdpowiedzUsuńa ile tego bulionu?
OdpowiedzUsuńNajlepiej tyle, żeby zakryło mięso. Można pozniej dolać przy dodawaniu ziemników.
UsuńPozdarwiam ciepło
Dziękuję pięknie za odpowiedź :) jutro planuję zrobić na obiad.
UsuńDotychczas Pani przepisy wychodziły rewelacyjnie, zwłaszcza chałka z kruszonką :)
Pozdrawiam, Sylwia