piątek, 27 września 2013

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Rozgrzewająca zupa gulaszowa 
z pieczoną papryką

Rozgrzewająca zupa na jesień.

Bardzo sycąca i aromatyczna. 

Składniki : 
  • 300g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 300g mięsa wołowego na gulasz
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4-6 szt ziemniaków
  • 2 łyżeczki kminku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
Przygotowanie :

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Wsyp kminek, czosnek, pieprz i mąkę. Dokładnie połącz składniki. Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ułóż papryki na blaszce i piecz 20-25 min aż skórka popęka. Gorące papryki owiń w folię aluminiową. Mięso przełóż do rondla i wlej bulion. Przykryj i duś do miękkości (około 40 minut). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z papryki ściągnij skórkę i pokrój. Warzywa wrzuć do zupy i duś dodatkowe 20-25 minut. Dopraw do smaku.

4 komentarze:

  1. a ile tego bulionu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej tyle, żeby zakryło mięso. Można pozniej dolać przy dodawaniu ziemników.

      Pozdarwiam ciepło

      Usuń
    2. Dziękuję pięknie za odpowiedź :) jutro planuję zrobić na obiad.
      Dotychczas Pani przepisy wychodziły rewelacyjnie, zwłaszcza chałka z kruszonką :)

      Pozdrawiam, Sylwia

      Usuń

Print