Calzone z patelni
Składniki ciasto :
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 10g suchych drożdży
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 170 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka oliwy
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 puszka pomidorów krojonych
- kiełbasa chorizo
- starty ser żółty lub mozzarella
- sól
- pieprz
- oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie :
Do kubeczka wlej ciepłą wodę. Wsyp cukier i drożdże. Wymieszaj składniki i odczekaj do wyrośnięcia.
Do miski wsyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie w środku i wlej rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę i całą wysmaruj oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Wrzuć pokrojoną kiełbasę i podsmaż parę minut. Wlej pomidory i całość duś 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj. Na jednej części ułóż farsz i posyp serem. Nałóż drugą część i sklej ze sobą boki. Ciasto przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Wielkość calzone dostosuj do wielkości patelni.
bez piekarnika ?! wow !
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) ja zawsze robiłam w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie :) Lubię takie błyskawiczne rozwiązania zwłaszcza w zabiegane dni.
OdpowiedzUsuńwspaniale
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Pychota :)
OdpowiedzUsuńTeż o tym myślałam skoro mozna zrobić pizze z patelni :D
OdpowiedzUsuńMuszę je popełnić, to moje smaki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i smakuję pewnie równie dobrze :)
OdpowiedzUsuń3 szklanki to ile gramów mąki?
OdpowiedzUsuńOkoło 550g
Usuńhttp://knhpat.pl
OdpowiedzUsuń