piątek, 6 września 2013

Calzone z patelni

Calzone z patelni


Składniki ciasto :
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 10g suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy
Składniki nadzienie : 
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • kiełbasa chorizo
  • starty ser żółty lub mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Dodatkowe składniki :
  • olej do smażenia 

Przygotowanie  :

Do kubeczka wlej ciepłą wodę. Wsyp cukier i drożdże. Wymieszaj składniki i odczekaj do wyrośnięcia.

Do miski wsyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie w środku i wlej rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę i całą wysmaruj oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Wrzuć pokrojoną kiełbasę i podsmaż parę minut. Wlej pomidory i całość duś 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. 

Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj. Na jednej części ułóż farsz i posyp serem. Nałóż drugą część i sklej ze sobą boki. Ciasto przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Wielkość calzone dostosuj  do wielkości patelni.

11 komentarzy:

Print