Złote ziemniaczki z mięsnym farszem
Składniki :
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko ( do ziemniaków)
- sól
- 300g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
- 2 cebule
- pieprz
- papryka chilli w płatkach
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 jajko ( do obtaczania)
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wlej rozbełtane jajko. Dokładnie połącz składniki.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę oraz paprykę chilli. Podsmaż chwilę. Dodaj mięso i połącz składniki. Wlej sos sojowy oraz dopraw do smaku.
Niewielką ilość ziemniaków rozpłaszcz na dłoni. Na środku ułóż wcześniej przygotowane mięsko. Zlep w kulkę. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Zapisuję Twój przepis jako "do zrobienia". Bardzo mi się spodobał. Dobrej nocki :)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuje je zrobić na jakąś imprezę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)Taka odmieniona forma pyz z mięsem :)
OdpowiedzUsuńależ te ziemniaczki obłędnie wyglądają :) ja bym wolała farsz bezmięsny, ale tak czy siak jest to świetny pomysł do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiadek i genialna kompozycja zdjęć :)
OdpowiedzUsuńWitam , jestem pod wrażeniem przepisu krok po kroku aby tak częściej wyglądały Pani przepisy bardzo miło mnie zaskoczył :)Aby tak dalej :) jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńale fajne ziemniaczki:)) zapraszam cie na szczyptę soli
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńwow genialne !:)
OdpowiedzUsuńCzy to jest smażone na "głębokim" oleju czy na takim 2 mm ?
OdpowiedzUsuńtak , smażenie na głębokim oleju. Warto kulki odstawic pozniej na ręcznik papierowy.
Usuńrobiłem bardzo prosto i powiem ze rewelacja każdy się zajadał farsz zrobić wedle swojego uznania :)
OdpowiedzUsuńDzis wykorzystalam przepis;) Rewelacja;) ale niestety do ziemniakow musialam dodac odrobine mąki,(kiepskie ziemniaki). Przepis godny polecenia;)
OdpowiedzUsuń