niedziela, 22 września 2013

Złote ziemniaczki z mięsnym farszem

Złote ziemniaczki z mięsnym farszem 



Składniki :
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko ( do ziemniaków)
  • sól
  • 300g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
  • 2 cebule
  • pieprz
  • papryka chilli w płatkach
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajko ( do obtaczania)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wlej rozbełtane jajko. Dokładnie połącz składniki.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę oraz  paprykę chilli. Podsmaż chwilę. Dodaj mięso i połącz składniki. Wlej sos sojowy oraz dopraw do smaku.

Niewielką ilość ziemniaków rozpłaszcz na dłoni. Na środku ułóż wcześniej przygotowane mięsko. Zlep w kulkę. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.




15 komentarzy:

  1. Zapisuję Twój przepis jako "do zrobienia". Bardzo mi się spodobał. Dobrej nocki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno spróbuje je zrobić na jakąś imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł :)Taka odmieniona forma pyz z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ te ziemniaczki obłędnie wyglądają :) ja bym wolała farsz bezmięsny, ale tak czy siak jest to świetny pomysł do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na obiadek i genialna kompozycja zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam , jestem pod wrażeniem przepisu krok po kroku aby tak częściej wyglądały Pani przepisy bardzo miło mnie zaskoczył :)Aby tak dalej :) jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajne ziemniaczki:)) zapraszam cie na szczyptę soli

    OdpowiedzUsuń
  9. wow genialne !:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to jest smażone na "głębokim" oleju czy na takim 2 mm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak , smażenie na głębokim oleju. Warto kulki odstawic pozniej na ręcznik papierowy.

      Usuń
  11. robiłem bardzo prosto i powiem ze rewelacja każdy się zajadał farsz zrobić wedle swojego uznania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzis wykorzystalam przepis;) Rewelacja;) ale niestety do ziemniakow musialam dodac odrobine mąki,(kiepskie ziemniaki). Przepis godny polecenia;)

    OdpowiedzUsuń

Print