wtorek, 10 września 2013

Sernik czekoladowy - dwukolorowy

Sernik czekoladowy - dwukolorowy

Bardzo czekoladowy sernik !
Dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Składniki spód :
  • 100g masła
  • 140 g mąki
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki kakao 
Przygotowanie :

Wszystkie składniki  włóż do miski i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 50-60 minut.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze  180 stopni.

Składniki sernik :
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1,2 kg twarogu mielonego na sernik
  • 100 ml mleka
  • 100 g czarnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
Dodatkowe składniki :
  • 150g gorzkiej czekolady ( do polania sernika)
 Przygotowanie sernika:

Żółtka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Stopniowo nie przerywając miksowania dodawaj ser i mleko. Na koniec wsyp budyń. Dokładnie połącz składniki. Masę serową podziel na 2 części w dwóch osobnych miskach. Do jednej delikatnie wlej stopioną biała czekoladę a do drugiej ciemną. Wymieszaj składniki. 

Na podpieczony spód wlej białą masę serową. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Następnie na podpieczoną białą masę serową wlej bardzo delikatnie resztę masy. (najlepiej nakładaj łyżką stołową). Ponownie włóż sernik do piekarnika i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik ostudź w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach.

Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Górę sernika polej rozpuszczoną czekoladą. 

 

9 komentarzy:

Print