czwartek, 26 września 2013

Polędwiczka w sosie z leśnych grzybów

Polędwiczka w sosie z leśnych grzybów

Sezon na grzyby rozpoczęty !

Pyszna polędwiczka w sosie śmietanowo-grzybowym idealna na obiad. 


Składniki :
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól
  • pieprz
  • około 500g świeżych grzybów
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • bulion ( około 2 szklanki )
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie :

Polędwiczkę natrzyj solą, pieprzem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż na złoty kolor z każdej strony (w środku może być surowa). Na drugiej patelni roztop masło i podsmaż pokrojone grzybki i cebulę. Wlej bulion, wrzuć rozmaryn i jałowiec.  Duś parę minut. Sos przelej do naczynia żaroodpornego. Na górze ułóż polędwiczkę i przykryj folią. Włóz do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku.




6 komentarzy:

  1. uwielbiam grzywy, a Twoja polędwiczka wygląda strasznie pysznie :

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzyby nadają sie do wielu potraw. Może będzie jeszcze ich trochę, bo pada (co prawda nie jest zbyt ciepło) i coraz częściej słychać o tym, że ludzie coś zbierają. Muszę się wybrać w najbliższych dniach do lasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna ta polędwiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można zamiast świeżych grzybów dodać suszone? jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Oczywiście mozna użyć grzybów suszonych. Wcześniej należy je namoczyc w zimnej wodzie i wraz z nią wlac do miesa. Mysle ze starczy okolo 1 garści. Życzę smacznego !

      Usuń

Print