Polędwiczka w sosie z leśnych grzybów
Sezon na grzyby rozpoczęty !
Pyszna polędwiczka w sosie śmietanowo-grzybowym idealna na obiad.
Pyszna polędwiczka w sosie śmietanowo-grzybowym idealna na obiad.
Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól
- pieprz
- około 500g świeżych grzybów
- 100ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- olej
- bulion ( około 2 szklanki )
- 3-4 ziarenka jałowca
- gałązka świeżego rozmarynu
Polędwiczkę natrzyj solą, pieprzem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż na złoty kolor z każdej strony (w środku może być surowa). Na drugiej patelni roztop masło i podsmaż pokrojone grzybki i cebulę. Wlej bulion, wrzuć rozmaryn i jałowiec. Duś parę minut. Sos przelej do naczynia żaroodpornego. Na górze ułóż polędwiczkę i przykryj folią. Włóz do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku.
uwielbiam grzywy, a Twoja polędwiczka wygląda strasznie pysznie :
OdpowiedzUsuńGrzyby nadają sie do wielu potraw. Może będzie jeszcze ich trochę, bo pada (co prawda nie jest zbyt ciepło) i coraz częściej słychać o tym, że ludzie coś zbierają. Muszę się wybrać w najbliższych dniach do lasu.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta polędwiczka :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńczy można zamiast świeżych grzybów dodać suszone? jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Oczywiście mozna użyć grzybów suszonych. Wcześniej należy je namoczyc w zimnej wodzie i wraz z nią wlac do miesa. Mysle ze starczy okolo 1 garści. Życzę smacznego !
Usuń