Knedle z piernikowymi śliwkami
oraz z chrupiącą posypką piernikową
Składniki ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej ,
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj dłonią ciasto.
Składniki nadzienie :
- 800g śliwek,
- 4 pierniki Katarzynki Kopernik,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie nadzienia :
Do rondelka wlej miód, wodę i wrzuć pokrojone śliwki. Dodaj pokrojone pierniczki. Duś 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki przełóż przez sitko i przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki. Ostudź.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na
środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym
wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.
Składniki posypka :
- 60g masła,
- 150g bułki tartej,
- 3-4 pierniczki Katarzynki Kopernik,
- 3 łyżki brązowego cukru.
Na patelni rozpuść masło. Wsyp bułkę tartą i chwilę podsmaż. Pierniczki zetrzyj na tarce i przesyp do bułki. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Knedle obtocz w piernikowej posypce.
Mmm, knedle... Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń