Ciasto z galaretką i jabłkami
Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 kopiate łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa jabłkowa :
- 800g jabłek,
- 2 galaretki ( u mnie malinowe ).
Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i duś na wolnym ogniu parę minut. Wlej galaretkę i odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.Włóż do lodówki na 2 godziny.
Składniki masa śmietankowa :
- 500ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Masę śmietankową przełóż na galaretkę jabłkową. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Pozostałe składniki :
- 50g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego.
Ciasto zrobione. Pychota. Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńRobie podobne tylko mam jeszcze jedną warstwe ale przepis zapisze
OdpowiedzUsuńAleż pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń