niedziela, 13 maja 2012

Złote kuleczki czyli puszyste mini pączki

Złote kuleczki
czyli puszyste mini pączki

Pyszne , okrąglutkie a najlepiej smakują domowe obsypane cukrem pudrem bądź lukrem.
 

Składniki : 600g mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 żółtka, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki, cukier puder, 0,5l oleju

Przygotowanie : Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubeczka wkrusz drożdże, wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka i szczyptę cukru. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn z drożdży, jajko, żółtka, cukier, olej (3 łyżki) i wódkę - zagnieć bardzo dokładnie. Odstaw ciasto na 1 godz i nakryj ściereczką.
Z ciasta formujemy kuleczki i smażymy na rozgrzanym oleju. Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym. Całość posyp cukrem pudrem. 



10 komentarzy:

  1. hihi, jaka urocza aranżacja!
    bardzo wiosenna.
    pyszne, złociste drobiazgi! jakby oprószone płatkami kwiatków jabłoni ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. przypominają mi te serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo zachęcająco..zdjęcia urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę wypróbować przepis! bardzo ładne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam pojęcia jak to zrobiłaś że mają tak idealny kształt :D
    Wygląd mają za milion dolarów, smakują pewnie jeszcze lepiej...aż żal, że nie można się poczęstować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się przyznać, że małe pączki to moja mała słabość:) Dziwne tylko, że jeszcze nigdy sama ich nie robiłam, muszę to koniecznie zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś zrobiłam, domownicy oszaleli, jutro muszę zrobić nowe, bo już nie ma, tak smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Print