Chleb żytni ze wszystkimi orzechami świata
Pieczywo stanowi 1/3 naszej codziennej diety.
Proponuje Wam pełen witamin chleb żytni razowy na zakwasie.
Ten chleb ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie a
orzechu nadają mu charakteru.
Składniki : na zakwas: 200g mąki żytniej (typ 2000) , 200 ml ciepłej wody.
na chleb : 1 kg mąki żytniej typ 2000, 650 ml ciepłej wody , garść orzechów : laskowych, nerkowca, brazylijskiego, włoskiego, 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie zakwas : 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy czyli dosypując po 50g i 50ml ciepłej wody do zakwasu.. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
Przygotowanie chleb : Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej i wlać 500 ml przegotowanej ciepłej wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Do zakwasu dodać 150ml ciepłej przegotowanej wody dodać sól i 500g mąki żytniej. Do ciasta wsypać orzechy, wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto nie pękało podczas pieczenia. Posmarować wierzch wrzątkiem, przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 - 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz posmarować wrzątkiem wierzch chleba. Piec przez 60 minut w temperaturze 200 stopni.
Wygląda imponująco! Musi byc pyszny!
OdpowiedzUsuńniesamowity, pięknie mu z tymi orzechami w przekroju :)
OdpowiedzUsuńPyczny chlebek. I taki napakowany orzechami...to lubie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Mialo byc: pyszny :))
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą wyjęłam bochenek z piekarnika, ale jak patrzę na Twój chleb, to już mam ochotę upiec kolejny. Koniecznie muszę go zrobić. :)
OdpowiedzUsuńJak Ty go pokroiłaś?:) Mnie zawsze sie takie chleby strasznie kruszą. Twój jest kuszacy!:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWoow...wymarzony chleb dla mnie. TAKIE bogactwo orzechów w każdej kromce, pycha ;)
OdpowiedzUsuńSliczny, zdrowy , bardzo kuszący chlebek.
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie mogę się przekonać do zrobienia zakwasu, ale muszę przyznać, że Twój chleb wygląda imponująco :) Chyba najwyższa pora przeprosić się z zakwasem :)
OdpowiedzUsuńSłonecznego poniedziałku! :)
NIEZIEMSKI! jak tylko wyhoduje zakwas muszę go zrobić!
OdpowiedzUsuń