Jabłuszka pod pierzynką
Pod pyszną pierzynką śnią sobie słodkie jabłuszka, rumienią się od ciepła i śnią by spowite słodyczą rozmarzyć nie jedno podniebienie.
Wciąż mnie czarują swym smakiem, pozwólcie oczarować się im i Wy!
Wciąż mnie czarują swym smakiem, pozwólcie oczarować się im i Wy!
Składniki : 120g masła, 120g cukru pudru , 250g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 4 jabłka, opakowanie cukru waniliowego, 3 białka, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie : Zimne masło pokroić w kostkę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (120g) . Wyrobić kruszonkę. Dodać żółtka i dokładnie połączyć składniki. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na cieście. Całość posypać cukrem waniliowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder ( 2 łyżki) i ponownie zmiksować. Wysunąć podpieczone ciasto z piekarnika i rozłożyć pianę na wierzch ciasta. Ponownie wsunąć ciasto do piekarnika i piec przez 10-15 min.
piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńi naprawdę, rewelacyjne ciasto. coś jakby alternatywa dla szarlotki ;]
jaka gruba warstwa bezy :) pycha!
OdpowiedzUsuńale boska warstwa chmurowa:)
OdpowiedzUsuńlubie takie ciasta z warstwą bezową, slicznie wygladaja i pysznie smakują.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńJabłka skryte pod cudownym bezowym obłoczkiem :) Pysznie, szarlotka deluxe!
OdpowiedzUsuńObłędne.
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :) I ta warstwa bezowa :) mmmmmm :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto i przepiękna patera!
OdpowiedzUsuńW tortownicy o jakiej średnicy było ciasto pieczone? ; )
OdpowiedzUsuńUzyłam małej tortownicy ok 20-24 cm
UsuńPozdrawiam serdecznie
a ja to dziś zmieszałam ze śliwką, nie starłam jabłek, tylko pokroiłam w plastry i na przemian układałam, wyszło, ale piana - ładna, lecz nie taka jak u was! jakaś podpowiedź na idealną chmurę???
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.mieszak.pl
Witam ciepło, Tą piankę piekłam prawie pod samą grzałką piekarnika :)
UsuńPozdrawiam, Ewelina