poniedziałek, 14 maja 2012

Chrapka na chrupkie ciasteczka maślane

Chrapka na chrupkie 
 ciasteczka maślane

Uwielbiam takie kruche, rozpadające się ustach ciasteczka.
Można powiedzieć ze od zawsze mam słabość do tzn "suszek",  jak to się mówi. 
Nie przeszkadza mi się ze kruszą, wręcz przeciwnie dla mnie to sama przyjemność.


Składniki: 200g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczka olejku waniliowego, 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, dżem (u mnie wiśniowy, morelowy).

Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę i sól i wszystko dokładnie miksujemy. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. ( ja rozkawałkowuję ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasteczka nie lepią się do blatu). Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy pozostałymi ciasteczkami.



5 komentarzy:

  1. Do tego szklaneczka mleka, pyszniee;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i tez mam teraz chrapke. Dostane jedno?

    OdpowiedzUsuń
  3. MM świetnie wyglądają, uwielbiam takie ciasteczka z marmoladą w środku, jak tylko zaopatrzę się w odpowiednie foremki to na pewno zrobię : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie kupuje foremek do ciastek, mój mały ma dużo wykrawaczy o różnych kształtach z ciastoliny :)

      Usuń

Print