czwartek, 9 kwietnia 2020

Kruche rurki z kremem ajerkoniakowym (adwokatowym)

Kruche rurki z kremem ajerkoniakowym
 (adwokatowym)


Składniki :
  • 500g mąki,
  • 300g masła,
  • 300g śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • białko do posmarowania,
  • cukier do posypania rurek.
Przygotowanie :

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Włóż do lodówki ciasto na 40min.
Rozwałkuj i wytnij paski. Owiń na metalowe rurki. Całość posmaruj białkiem i posyp cukrem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni na złoty kolor.

Składniki krem :
  • 500ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 100g cukru,
  • 50g maki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki adwokatu,
  • 150g miękkiego masła.
Przygotowanie :

Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj żółtka. Zmiksuj całość i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.

Ubij masło na puszystą masę. Dodaj partiami budyń i wlej adwokat.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj rurki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print