Puszysta rolada z gruszkami
Składniki :
- 4-5 szt gruszek,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka oleju,
- 5 jajek L,
- 100g mąki,
- 70g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Gruszki obierz i pokrój na drobną kostkę. Skropl sokiem z cytryny. Posyp brązowym cukrem Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej olej i rozprowadź po całej powierzchni. Na blaszce ułóż gruszki.
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier i dodaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.
Ciasto wylej na gruszki i równomiernie rozsmaruj. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt. Ponownie przewróć biszkopt i zwiń w roladę.
Mmmm, pychotka!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDo takiego deseru super pasuje herbatka w dobrym smaku koniecznie na zdrowej filtrowanej wodzie. :)
OdpowiedzUsuńPychaa!:) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń