Schab w sosie z wędzonych śliwek
Składniki :
- 6 kotletów schabowych bez kości,
- sól,
- pieprz,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- olej do smażenia,
- 6-8 szt śliwek wędzonych,
- bulion, ( tak aby zakrywał mięso - około 2 szklanek )
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła.
Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i smaż schab z dwóch stron. Wlej bulion i wrzuć śliwki. Duś 30-40 minut na wolnym ogniu. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę . Smaż parę minut cały czas mieszając aż zasmażka będzie złotego koloru. Gorący sos wlej do zasmażki i energicznie mieszaj żeby nie powstały grudki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso przełóż do sosu.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
jaki świetny pomysł na sos z wędzonych śliwek:)
OdpowiedzUsuń