Karpatka adwokatowa z ptysiami
Składniki ciasto :
- 1 1/2 szklanki wody,
- 150g masła,
- 7 jajek,
- 1 1/2 szklanki mąki.
Przygotowanie ciasto :
Do
rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na
ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp
mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita.
Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo, za każdym razem
miksując. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część wlej do formy wyłożonej papierem
do pieczenia.
Piecz cześć przez 25-30 minut w temperaturze 180
stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść).
Drugą część przełóż do dekoratora i wyciśnij
porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się
piec.
Składniki masa budyniowa :
- 1L mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 250g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki likieru jajecznego.
Przygotowanie
masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj
mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz.
Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego
mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z
mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje.
Przygotowany budyń ostudź wlej adwokat i zmiksuj wszystko na wysokich obrotach.
Pozostałe składniki :
- 250ml śmietanki 30%,
- 1 opakowanie śmietan fix,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki mleka,
- 1 płaska łyżka masła.
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż śmietanę i wciśnij do ptysi.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Dodaj mleko i energicznie wymieszaj.
Na spód ciasta parzonego wlej budyń. Wygładź całość. Ułóż ptysie. Całość polej stopioną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin.
Zaszalałaś z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńale świetny przepis! takiej karpatki jeszcze nie widziałam
OdpowiedzUsuńFantastyczna! :)
OdpowiedzUsuń