piątek, 11 listopada 2016

Karpatka adwokatowa z ptysiami

Karpatka adwokatowa z ptysiami 




Składniki ciasto :
  •  1 1/2 szklanki wody,
  • 150g masła,
  • 7 jajek,
  • 1 1/2 szklanki mąki.
Przygotowanie ciasto :
  
 Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo,  za każdym razem miksując. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część  wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piecz  cześć przez  25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść).
Drugą część  przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się piec.
 

 Składniki masa budyniowa : 
  • 1L mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 250g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki likieru jajecznego.
Przygotowanie masy budyniowej :
 
 Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź wlej adwokat i zmiksuj wszystko na wysokich obrotach.  
Pozostałe składniki :
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie śmietan fix,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 płaska łyżka masła.
 Przygotowanie :
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż śmietanę i  wciśnij do ptysi. 
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Dodaj mleko i energicznie wymieszaj.
 
  Na spód ciasta parzonego wlej budyń. Wygładź całość. Ułóż ptysie. Całość polej stopioną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin.

3 komentarze:

Print