Fasolka po bretońsku na wywarze z kaczki
Składniki :
- 4 udka z kaczki,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 1/2 selera,
- 500g fasoli jaś,
- 2 kiełbasy drobiowe,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- majeranek,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Fasolę przesyp do miski. Wlej zimną wodę. Odstaw na parę godzin.
Do garnka wrzuć udka z kaczki. Dodaj warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś na wolnym ogniu 60 minut. Mięso i warzywa wyciągnij z bulionu. Wsyp odcedzoną fasolę.
Gotuj 30 minut. Udka obierz z mięsa. Kiełbasę pokrój na plasterki. Całość przełóż do bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wsyp paprykę i majeranek. Duś na wolnym ogniu 20-30 minut aż fasola będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem.
Ojjj uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl