Chlebek bananowy
Składniki :
- 4 dojrzałe banany,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 50g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- bakalie - u mnie żurawina, orzechy włoskie.
Banany przełóż do miski i za pomocą blendera rozgnieść. Wbij jajka oraz wlej masło. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj składniki. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia i wsyp do mieszanki z bananami. Dokładnie połącz składniki. Dodaj ulubione bakalie. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz w nagrzanym piekarniku przez 55-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Chlebek bananowy zawsze budzi u mnie ciepłe uczucia :-)
OdpowiedzUsuń