wtorek, 14 lipca 2020

Ravioli z ricottą i pesto bazyliowym

Ravioli z ricottą i pesto bazyliowym


Składniki ciasto :
  • 300g mąki
  • 3 jajka,
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ciepła woda

Składniki farsz :
  • 200g ricotty
  • 3 żółtka jajek ,
  • 50g parmezanu ( najlepiej mielonego lub drobno startego)
  • 200g szpinaku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie : 


Mąkę przesyp do misy robota. Dodaj jajka i powoli wyrabiaj ciasto aż się składniki połączą. Dodaj odrobinę wody oraz oliwę nie przerywając miksowania.
Ciasto powinno być gładkie. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.

Przygotuj farsz.
Młody szpinak zblanszuj. Odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
Do miski przełóż ricottę, szpinak, sól, pieprz, parmezan oraz 2 żółtka jaj.
Dokładnie połącz składniki.

Ciasto rozwałkuj cienko.
Ułóż nadzienie i na środku. posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem tak aby mogły się skleić.
Przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.

Przygotuj pesto.

Składniki pesto :
  • 3 garście  świeżej bazylii,
  • 1 mała garść natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść startego parmezanu,
  • 2łyżki orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki oleju.


Przygotowanie :


Do blendera włóż liście bazylii i natkę pietruszki.
Dodaj czosnek, orzechy, parmezan i olej. Dokładnie zmiksuj.
Pierożki podawaj z pesto.


1 komentarz:

Print