Śniadaniowe tosty ze szpinakiem i łososiem
Składniki : ( 2 porcje )
- 4 kromki chleba,
- 1 opakowanie łosoś wędzony na zimno plastry 4 szt,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- 300g świeżego szpinaku,
- 150ml śmietanki 30%,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę. Wrzuć szpinak i delikatnie wymieszaj całość. Wlej śmietankę i gotuj na wolnym ogniu aż sos stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj jajka sadzone. Na patelni rozgrzej olej. Wbij jajka i smaż.
Chleb podsmaż na suchej patelni. Na każdą kromkę połóż gorący szpinak w sosie. Połóż plasterki łososia. Całość przykryj drugą kromką. Na górze ułóż jajko sadzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz