Ravioli z ricottą i pesto bazyliowym
Składniki ciasto :
- 300g mąki
- 3 jajka,
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- ciepła woda
Składniki farsz :
- 200g ricotty
- 3 żółtka jajek ,
- 50g parmezanu ( najlepiej mielonego lub drobno startego)
- 200g szpinaku
- sól
- pieprz
Mąkę przesyp do misy robota. Dodaj jajka i powoli wyrabiaj ciasto aż się składniki połączą. Dodaj odrobinę wody oraz oliwę nie przerywając miksowania.
Ciasto powinno być gładkie. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Przygotuj farsz.
Młody szpinak zblanszuj. Odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
Do miski przełóż ricottę, szpinak, sól, pieprz, parmezan oraz 2 żółtka jaj.
Dokładnie połącz składniki.
Ciasto rozwałkuj cienko.
Ułóż nadzienie i na środku. posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem tak aby mogły się skleić.
Przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.
Przygotuj pesto.
Składniki pesto :
Ciasto powinno być gładkie. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Przygotuj farsz.
Młody szpinak zblanszuj. Odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
Do miski przełóż ricottę, szpinak, sól, pieprz, parmezan oraz 2 żółtka jaj.
Dokładnie połącz składniki.
Ciasto rozwałkuj cienko.
Ułóż nadzienie i na środku. posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem tak aby mogły się skleić.
Przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.
Przygotuj pesto.
Składniki pesto :
- 3 garście świeżej bazylii,
- 1 mała garść natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- garść startego parmezanu,
- 2łyżki orzechów włoskich,
- 3/4 szklanki oleju.
Przygotowanie :
Do blendera włóż liście bazylii i natkę pietruszki.
Dodaj czosnek, orzechy, parmezan i olej. Dokładnie zmiksuj.
Pierożki podawaj z pesto.
A gdzie bazylia w pesto?
OdpowiedzUsuń