Bataty z sałatką z kaszy jaglanej
Składniki : ( 2 porcje )
- 2 bataty,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 100g mrożonego szpinaku, ( użyłam rozdrobniony )
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ser feta,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie :
Bataty owiń szczelnie w folię aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-60 minut. Po nakłuciu widelcem batat powinien być miękki.
Kaszę przesyp na sitko. Przelej gorącą wodą. Wsyp do garnka wlej wodę i gotuj. Odcedź.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę. Dodaj szpinak. Smaż całość chwilę. Wrzuć pokrojoną paprykę i wcześniej przygotowaną kaszę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Bataty przetnij w poł i ułóż sałatkę.
O, ale fajny przepis! Trochę jak kumpir, a jednak... korzystniej dla zdrowia :D No i ciekawiej, bo jednak batat ma fajny, oryginalny smak. Dzięki za przepis, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń