Kulki jaglano-jarmużowie w czerwonym sosie
Składniki :
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 100g mrożonego jarmużu, ( użyłam mrożonego w kostkach )
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- 1 szklanka bułki tartej,
- garść płatków owsianych,
- 1 jajko.
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony jarmuż. Smaż całość parę minut.
Do miski przełóż kaszę. Dodaj podsmażony jarmuż. Wbij jajko i wsyp sól oraz pieprz. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj pulpeciki i obtocz w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi.
Kulki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Składniki sos :
Z papryki odetnij ogonek i wydrąż nasiona. Przetnij na pół i połóż na blaszce. Obok połóż ząbki czosnku. Wlej 1 łyżkę oleju i natrzyj całość. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25minut.
Z papryki ściągnij skórkę. Zblenduj wraz z czosnkiem na gładką masę.
Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Przelej sos z pieczonej papryki, bulion i dodaj koncentrat. Duś całość parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kluki przełóż do sosu i duś całość parę minut.
Danie podawaj z bagietkami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Przepis bierze udział w akcji :
- 2 czerwone papryki,
- 1/2 czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- sól,
- pieprz,
- 1 szklanka bulionu.
Z papryki odetnij ogonek i wydrąż nasiona. Przetnij na pół i połóż na blaszce. Obok połóż ząbki czosnku. Wlej 1 łyżkę oleju i natrzyj całość. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25minut.
Z papryki ściągnij skórkę. Zblenduj wraz z czosnkiem na gładką masę.
Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Przelej sos z pieczonej papryki, bulion i dodaj koncentrat. Duś całość parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kluki przełóż do sosu i duś całość parę minut.
Danie podawaj z bagietkami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Przepis bierze udział w akcji :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz