Pulpeciki jaglane z dynią i warzywami
podawane z sałatką z groszku i fetą
podawane z sałatką z groszku i fetą
Expresowe danie dla tych, którzy są ciągle w ruchu.
Małe, jaglane kuleczki przygotowane ze składników zupy Hortex dyniowa.
Warto mieć zawsze w lodówce kilka torebek mrożonych zup.
Można je szybko przygotować na wiele sposobów a efekty będą niesamowite.
Składniki :- 1 opakowanie zupy Hortex dyniowa,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- buka tarta do obtoczenia,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Zupę przełóż do garnka. Wlej 1,5 szklanki gorącej wody. Gotuj 15 minut. Odcedź. widelcem zmiel składniki. Dodaj jajko, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Wymieszaj. Wsyp 2 łyżki bułki tartej. Połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z siemieniem lnianym. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Składniki sałatka :
- 1 opakowanie mrożonego groszku Hortex,
- 1 cebula,
- 1 opakowanie sera feta,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy,
- 100g pomidorków koktajlowych.
W garnku zagotuj wodę. Wsyp groszek i gotuj parę minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Groszek przełóż do miseczki. Dodaj pokruszoną fetę i pokrojoną cebulę. Wrzuć pomidorki. Wlej oliwę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku.
Przepis bierze udział w akcji :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz