poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Pulpeciki jaglane z dynią i warzywami

Pulpeciki jaglane z dynią i warzywami 
podawane z sałatką z groszku i fetą


Expresowe danie dla tych, którzy są ciągle w ruchu. Małe, jaglane kuleczki przygotowane ze składników zupy Hortex dyniowa. Warto mieć zawsze w lodówce kilka torebek mrożonych zup. Można je szybko przygotować na wiele sposobów a efekty będą niesamowite.


Składniki :

  • 1 opakowanie zupy Hortex dyniowa,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • buka tarta do obtoczenia,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Zupę przełóż do garnka. Wlej 1,5 szklanki gorącej wody. Gotuj 15 minut. Odcedź. widelcem zmiel składniki. Dodaj jajko, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Wymieszaj. Wsyp 2 łyżki bułki tartej. Połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z siemieniem lnianym. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.

Składniki sałatka :

  • 1 opakowanie mrożonego groszku Hortex,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100g pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie sałatki :

W garnku zagotuj wodę. Wsyp groszek i gotuj parę minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Groszek przełóż do miseczki. Dodaj pokruszoną fetę i pokrojoną cebulę. Wrzuć pomidorki. Wlej oliwę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku. 


Przepis bierze udział w akcji :
Wiosenny konkurs od Matki Natury







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print