Strony

piątek, 26 stycznia 2018

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym


Składniki biszkopt :
  • 8 jajek,
  •  3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 170g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao .
Przygotowanie biszkoptu : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo wlej żółtka. wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Wlej masło. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. ( 30cmx25cm) Piecz w temp 180 stopni przez 20 minut do suchego patyczka. 

Składniki masy śmietankowej :
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 2 opakowanie śmietan fix,
  • 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie masy śmietankowej :

Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.

Składniki krem czekoladowy :
  • 1l mleka,
  • 3/4szklanki cukru,
  • 250g masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej ( ostudzona) .
Przygotowanie kremu czekoladowego : 

Do garnka wlej 2,5 szklanki mleka. Zagotuj razem z margaryną i cukrem. Do reszty mleka wsyp mąkę, budyń, kakao i mąkę ziemniaczaną oraz wbij jajko. Zmiksuj całość. Do gotującego się mleka wlej lekkim strumieniem przygotowaną mieszankę. Mieszaj całość aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią i ostudź. Do ostudzonego budyniu wlej kawę i zmiksuj na wysokich obrotach.

Przygotowanie ciasta :

Biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część posmaruj 1/2 porcji masy śmietankowej. Wlej budyń czekoladowy oraz na górze posmaruj drugą częścią masy śmietankowej. Przykryj drugim biszkoptem. Całość posyp obficie cukrem pudrem. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.


   

wtorek, 16 stycznia 2018

Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami

Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami


Składniki :
  • 4 szklanki mąki, 
  • 250g zimnego masła, 
  • 50g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżki cukru, szczypta soli, 
  • 2 jajka, 
  • 150ml śmietany 18 %, 
  • domowe powidła- słoiczek , 
  • cukier gruboziarnisty do posypania rogalików.  
Przygotowanie :

Do miski wrzuć drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże staną się płynne. Dodaj śmietanę oraz jajka. Wsyp mąkę i dodaj pokrojoną margarynę. Wyrób w dłoniach ciasto. Ciasto podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Nożem podziel na części. Każdy trójkąt posmaruj powidłami i zwiń rogalika. Ułóż na blaszce. Rogaliki poryp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 12 minut. 

niedziela, 14 stycznia 2018

Likier piernikowy

Likier piernikowy


Składniki :
  • 120g gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • 200ml wódki,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 100g cukru pudru,
  • 400ml śmietany kremówki.
Przygotowanie :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Wsyp cukier puder i przyprawę do piernika. Energicznie wymieszaj składniki. Przestudź.  Wlej alkohol  i przelej likier do butelki. Odstaw w chłodne miejsce. 
 

sobota, 13 stycznia 2018

Cytryny w miodzie z rumem

Cytryny w miodzie z rumem 


Składniki :
  • 1 kg ekologicznych cytryn,
  • 250 - 300 ml płynnego miodu,
  • 100 ml rumu.
Przygotowanie :

Cytryny dokładnie wyczyść, przełóż do miski i zalej wrzątkiem.  Pokrój je na cienkie plastry. Miód wymieszaj z rumem. Plasterki cytryny ułóż ciasno w słoiczkach. Zalej miodem i zamknij szczelnie. Wstaw słoiczki do lodówki na 2-3 dni.