Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami
Składniki :
- 4 szklanki mąki,
- 250g zimnego masła,
- 50g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru, szczypta soli,
- 2 jajka,
- 150ml śmietany 18 %,
- domowe powidła- słoiczek ,
- cukier gruboziarnisty do posypania rogalików.
Do miski wrzuć drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże staną się płynne. Dodaj śmietanę oraz jajka. Wsyp mąkę i dodaj pokrojoną margarynę. Wyrób w dłoniach ciasto. Ciasto podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Nożem podziel na części. Każdy trójkąt posmaruj powidłami i zwiń rogalika. Ułóż na blaszce. Rogaliki poryp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 12 minut.
Uwielbiam takie rogaliki są przepyszne
OdpowiedzUsuń