Strony

środa, 19 lutego 2020

Chrust

Chrust
 Faworki 


Składniki :

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • cukier puder do posypania,
  • olej lub smalec do smażenia.
Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę oraz cukier. Do dużego kubka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy noża wytnij prostokąty. Natnij na środku i przełóż koniec. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. 

wtorek, 11 lutego 2020

Walentynkowy torcik serce

Walentynkowy torcik serce 


Składniki ciasto :
  • 200g mąki, 
  • 100g zimnego masła,
  •  1 jajko L,
  •  50g cukru pudru.

Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Szybko połącz ze sobą składniki. Rozwałkuj ciasto i wytnij kształt serca za pomocą noża. Czynność powtórz.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Składniki dodatkowe :
  • 300ml śmietanki 36%,
  • 200g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ulubione owoce - maliny, truskawki, borówki,
  • ulubione dodatki - kolorowe bezy.
Przygotowanie :

Śmietankę i serek mascarpone ubij. Dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Udekoruj pierwsze serce, po czym przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta na który również wyciśnij krem. Udekoruj owocami i bezami.
Włóż do lodówki na 2-3 godziny.


piątek, 7 lutego 2020

Makaron z groszkowym sosem

Makaron z groszkowym sosem 


Składniki :
  • ulubiony makaron,
  • 150g mrożonego groszku,
  • 2 łyżki migdałów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść listków świeżej mięty,
  • sól,
  • pieprz,
  • 50ml oliwy,
  • 4-5 łyżek startego parmezanu.
Przygotowanie :

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Groszek wsyp na osolony wrzątek i gotuj 8 minut. Odcedź. Groszek przełóż do miski. Dodaj oliwę, parmezan, migdały, sól, pieprz, czosnek oraz listki mięty. Zmiksuj całość. Zielony sos przełóż do makaronu i wymuszaj całość.