niedziela, 19 października 2014

Puree z dyni

Puree z dyni

Puree z dyni to świetny dodatek do placków, pieczywa czy zup. 
Możesz go przygotować z dyni pieczonej lub gotowanej na parze. 


Składniki :
  • dynia,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie :

Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skórki i usuń pestki. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kawałki dyni i delikatnie skrop oliwą. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Przestudzone kawałki dyni przełóż do miski i blenderem zmiksuj na mus.

Puree z dyni przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.


3 komentarze:

  1. uwielbiam puree z dyni, a najbardziej z hokkaido!

    OdpowiedzUsuń
  2. Puree z dyni wg Twojego przepisu jest na prawdę bardzo smaczne. W domu często robię różne potrawy z dyni. Ostatnio np. przygotowałam pyszną, dyniową zupę krem wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Do takiej zupy idealnym dodatkiem są pestki słonecznika, które jeszcze bardziej podkręcają smak potrawy. Polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Print