czwartek, 23 października 2014

Kremówka na cieście francuskim

Kremówka na cieście francuskim


Składniki :
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1,5L mleka,
  • 150g mąki ziemniaczanej,
  • 200g cukru,
  • 8 żółtek,
  • 250ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie śmietan-fix,
  • cukier puder do posypania.
 Przygotowanie :

 Ciasto francuskie bardzo delikatnie rozwałkuj. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakuj widelcem i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. ( ciasto francuskie najlepiej przyciąć do wielkości formy ).

Do żółtek wsyp cukier i zmiksuj na puszysta masę. Wlej 1 szklankę mleka i wsyp mąkę ziemniaczaną. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka lekkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną masę. Cały czas mieszając. Gotuj 2 minuty. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.

Śmietanę wraz z śmietan-fixem ubij na sztywna pianę. Do budyniu dodaj porcjami ubita śmietanę miksując na wolnych obrotach. 

Jeden kawałek ciasta francuskiego włóż do formy. Wlej masę budyniową i połóż drugi kawałek ciasta francuskiego. Włóż do lodówki na 3 godziny. Posyp cukrem pudrem.


Przy okazji chciałabym zwrócić uwagę na przepiękny stolik który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Kraina ES. Wspaniale pomyślane, ręcznie robione - zachwycają prostotą i wykonaniem. Chciałabym gorąco podziękować im za znoszenie moich kaprysów, kapitalną obsługę i kontakt.
Zapraszam do odwiedzania i zakupów !

Na hasło Anyżkowo 15% RABATU !

Strona : http://krainaes.pl/pl/
Facebook :  https://www.facebook.com/KrainaES?fref=ts

http://krainaes.pl/pl/











8 komentarzy:

  1. Kremówki są niesamowite.Smak rozpływa się w ustach,a ciasto francuskie jak zawsze sprawdza się w wielu zastosowaniach .Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak uwielbiam: dużo masy, mało ciasta :)


    Przy okazji zapraszam do siebie:
    muffinyzabieganejdziewczyny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Print