Ciasto ze słonecznikiem
Składniki biszkopt: ( Blaszka 28cm x 25 cm )
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 120g miękkiego masła,
- 2 łyżki mleka,
- 300g łuskanego słonecznika,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 puszka masy kajmakowej, ( użyłam 500g )
Przygotowanie masy :
Słonecznik upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i delikatnie wymieszaj składniki. ( zostaw około 1/2 szklanki słonecznika do posypania góry ciasta )
Składniki polewa :
- 50g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie polewy :
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Dokładnie połącz składniki.
Biszkopt przekrój na pół. 2/3 masy połóż na dolnym biszkopcie. Równomiernie rozsmaruj. Połóż drug.ą cześć biszkoptu i posmaruj resztą kremu. Posyp słonecznikiem. Małą łyżeczką polej górę ciasta polewą. Ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.
Ciasto możesz również udekorować kolorową cukrową posypką.
Świetnie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda, idealne do kawy:)
OdpowiedzUsuńWow, jakie warstwy. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń