Jabłecznik z pomarańczami
Składniki
:
- 0,5 kg mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 250g margaryny,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 kg jabłek,
- 2-3 szt pomarańczy,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie
:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj margarynę,
jajka i śmietanę. Zagnieć dokładnie składniki. Podziel ciasto na 2
części i schowaj do lodówki na 40 minut. Jabłka zetrzyj na tarce a część
pokrój na drobną kostkę. Dodaj pomarańcze drobno pokrojone. Przełóż całość do garnka i duś pod przykryciem około 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Ostudź. Rozwałkuj 1 cześć ciasta i rozłóż na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Połóż jabłka i posyp cukrem waniliowym.
Rozwałkuj drugą cześć ciasta i przykryj jabłka. Piecz w nagrzanym
piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
idealne ciasto jak zwykle :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami...mniam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Kolejna odsłona "osładzania jesieni" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
Czy pomarancze obieramy z bialych oslonek?
OdpowiedzUsuńmożna obrać. Ja w sumie wrzuciłam pokrojone pomarańcze a później wybrałam "skórki"
UsuńMusiał pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuń