Puree z dyni
Puree z dyni to świetny dodatek do placków, pieczywa czy zup.
Możesz go przygotować z dyni pieczonej lub gotowanej na parze.
Składniki :
- dynia,
- oliwa z oliwek.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skórki i usuń pestki. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kawałki dyni i delikatnie skrop oliwą. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Przestudzone kawałki dyni przełóż do miski i blenderem zmiksuj na mus.
Puree z dyni przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.
wczoraj robilam takie puree ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam puree z dyni, a najbardziej z hokkaido!
OdpowiedzUsuńPuree z dyni wg Twojego przepisu jest na prawdę bardzo smaczne. W domu często robię różne potrawy z dyni. Ostatnio np. przygotowałam pyszną, dyniową zupę krem wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Do takiej zupy idealnym dodatkiem są pestki słonecznika, które jeszcze bardziej podkręcają smak potrawy. Polecam wypróbować.
OdpowiedzUsuń