Chałka na śmietanie kremówce
Składniki : ( w temperaturze pokojowej )
- 500g mąki pszennej,
- 1 opakowanie drożdży instant ( 7g ),
- 250ml śmietanki 36%,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1 białko,
- 1 rozbełtane jajko z 2 łyżkami mleka - do posmarowania chałki.
Śmietanę podgrzej w rondelku tak aby była delikatnie ciepła. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej śmietanę, roztrzepane jajka i białko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj lekko na wałeczki i zapleć warkocz. Odstaw aby chałka podrosła. Chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
Piękna! i ta złocista skórka Mniammmm :)
OdpowiedzUsuńObłędna! :)
OdpowiedzUsuńpiękna Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Lepiej, niż jakakolwiek kupna!
OdpowiedzUsuńMusiała być niesamowicie delikatna :)
OdpowiedzUsuńPiękna i taka puchata:)
OdpowiedzUsuń