Babka z łezkami czekolady
Składniki : ( w temperaturze pokojowej )
- 5 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200g roztopionego masła,
- masło do posmarowania blaszki,
- kasza manna do posypania blaszki,
- 1/2 szklanki łezki czekoladowe ciemne, ( do kupienia w sklepie Słodki Świat )
- 1/2 szklanki łezki czekoladowe ciemne do polania babki, ( do kupienia w sklepie Słodki Świat )
- wiórki czekoladowe, ( do kupienia w sklepie Słodki Świat )
Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i ubij na puszystą masę. Wlej roztopione masło i połącz składniki. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Wsyp czekoladowe łezki. Wymieszaj całość. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. ( do suchego patyczka )
Czekoladowe łezki roztop w kąpieli wodnej. Polej babkę czekoladą i posyp wiórkami.
Jejku! Wygląda naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis :)
Idealna na wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuń