środa, 18 marca 2015

Miodowe ciasto z migdałami

Miodowe ciasto z migdałami


Składniki biszkopt :
Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 8 jajek,
  •  3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa :
  •  400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
  • 200 serka mascarpone, (schłodzony )
  • skórka z 1 cytryny,
  • 6-8 łyżek płynnego miodu, ( u mnie akacjowy ).
 Przygotowanie masy :

Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone i miód. Delikatnie połącz składniki. 
  
Składniki wierzch migdałowy :
  • 120g masła,
  • 100g brązowego cukru,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 100g - 120g migdałów w płatkach.

Przygotowanie wierzch migdałowy :

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Wsyp cukier i wlej miód. Podgrzej aż masa zacznie się karmelizować. Wsyp migdały w płatkach i dokładnie wymieszaj składniki. 


Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z miodem. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Na górę ciasta wlej masę karmelową z migdałami. Delikatnie rozsmaruj. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny. 


9 komentarzy:

  1. muszę koniecznie skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie ciacho i jakoś skojarzyły mi się święta Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto cudownie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, chętnie się skuszę i go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielbię miodowe ciasta, ba miód w każdej postaci :) Piękne połączenie kolorów, uroczo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak obłędnie pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, więc chciałabym je zrobić, ale nie wiem w którym momencie dodać olej. W składnikach na biszkopt jest wymieniony, a w wykonaniu już nie. Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Elu,
      Faktycznie zabrakło oleju :)
      Proszę wlać olej zaraz po ubiciu białek z żółtkami. Ciasto będzie bardziej wilgotne.
      Również można ominąć ten składnik.

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print