Miodowe ciasto z migdałami
Składniki biszkopt :
( Blaszka 28cm x 25 cm )
( Blaszka 28cm x 25 cm )
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie biszkopt :
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując.
Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w
temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
- 200 serka mascarpone, (schłodzony )
- skórka z 1 cytryny,
- 6-8 łyżek płynnego miodu, ( u mnie akacjowy ).
Przygotowanie masy :
Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone i miód. Delikatnie połącz składniki.
Składniki wierzch migdałowy :
- 120g masła,
- 100g brązowego cukru,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 100g - 120g migdałów w płatkach.
Przygotowanie wierzch migdałowy :
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Wsyp cukier i wlej miód. Podgrzej aż masa zacznie się karmelizować. Wsyp migdały w płatkach i dokładnie wymieszaj składniki.
Biszkopt
przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą
śmietanę z miodem. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Na górę ciasta wlej masę karmelową z migdałami. Delikatnie rozsmaruj. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
muszę koniecznie skorzystać z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńfajnie ciacho i jakoś skojarzyły mi się święta Bożego Narodzenia :)
OdpowiedzUsuńCiasto cudownie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, chętnie się skuszę i go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńWielbię miodowe ciasta, ba miód w każdej postaci :) Piękne połączenie kolorów, uroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak obłędnie pysznie...
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, więc chciałabym je zrobić, ale nie wiem w którym momencie dodać olej. W składnikach na biszkopt jest wymieniony, a w wykonaniu już nie. Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Elu,
UsuńFaktycznie zabrakło oleju :)
Proszę wlać olej zaraz po ubiciu białek z żółtkami. Ciasto będzie bardziej wilgotne.
Również można ominąć ten składnik.
Pozdrawiam, Ewelina