Pomarańczowa babka drożdżowa
Składniki :
- 350g mąki,
- 200g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 5 żółtek ( w temperaturze pokojowej),
- 50g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- sok z 1 pomarańczy,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 1/2 szklanki rodzynek.
Przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do 50 ml ciepłego mleka z 1 łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i wlej ciepłe mleko i sok z pomarańczy. Dodaj miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki, skórkę pomarańczy i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kusi mnie ta babka *.* Muszę wypróbować w te święta ��
OdpowiedzUsuńMusiała cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bajecznie i pewnie podobnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda, taka wyrośnięta.
OdpowiedzUsuńNie jestem kucharzem, ani połowa tego bloga, może coś łatwiejszego ???
OdpowiedzUsuńa co jest trudnego w przygotowaniu takiej babki ? :)
Usuń