Biszkopt z karmelowym budyniem
Przepyszne ciasto z karmelowym budyniem ! Mocny smak karmelu
zawdzięcza dzięki blanche czekolada karmelowa od Słodki Świat !
Koniecznie musicie spróbować !
Serdecznie zapraszam Was do sklepu ( http://www.slodkiswiat.com.pl/ ) gdzie znajdziecie wszystko co najlepsze z czekolady! Cudowne dekoracje jak również czekoladowe prezenty !
Serdecznie zapraszam Was do sklepu ( http://www.slodkiswiat.com.pl/ ) gdzie znajdziecie wszystko co najlepsze z czekolady! Cudowne dekoracje jak również czekoladowe prezenty !
Składniki biszkopt :
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki budyń :
- 1L mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 250g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1 szklanka blanche czekolada karmelowa - do kupienia w sklepie Słodki Świat.
- dodatkowo : wiórki czekoladowe do posypania - do kupienia w sklepie Słodki Świat.
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Wsyp karmelowe blanche. Przygotowany budyń ostudź.
Przygotowanie ciasta :
Biszkopt przekrój na pół. Ostudzony ale jeszcze delikatnie ciepły budyń wlej na dolną część biszkoptu. ( zostaw 3-4 łyżki masy na posmarowanie górnego biszkoptu ). Na masę budyniową połóż drugą część biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą karmelowej masy. Całość ciasta posyp czekoladowymi wiórkami.
Bardzo smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńCiasto wyglądem powala.Ciekawe jak smakuje-zapewne wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo proszę o podawanie wielkości foremki, w jakiej należy piec ciasto, ponadto w składnikach na biszkopt podany jest olej, a w wykonaniu jest pominięty. W którym momencie należy go dodać do ciasta? Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńMmm, to zdecydowanie moje smaki, pyszne musiało być to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo smakowicie (:
OdpowiedzUsuń