czwartek, 3 kwietnia 2014

"Różowe jajka "

"Różowe jajka "  

Klasyczne jajka w nowej odsłonie. 
Dzięki naturalnemu barwieniu w koncentracie z barszczu zyskują piękny kolor i ciekawy , niepowtarzalny smak! 
Składniki :
  • 6 jajek ugotowanych na twardo ,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki koncentratu z buraków,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie, ( około 3 kuleczek )
  • 2 małe ząbki czosnku.
Przygotowanie :

Ugotowane jajka obierz ze skorupek. Do wysokiego naczynia ( np. słoika ) wlej wodę, ocet jabłkowy i koncentrat z buraków. Wsyp wszystkie przyprawy i dodaj czosnek.  Wrzuć jajka do marynaty i przykryj słoik. Włóż do lodówki na 12 godzin.


21 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie! Idealne na wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wyglądają :)

    http://czekamynacud.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu na wykrywaczu wpadły mi w oko, ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie będą wyglądać na świątecznym stole :)

      Usuń
  4. Jestem zachwycona i zdjęciem i tym intensywnym kolorem!!! Obiecałam córeczce, że takie same zrobimy na Święta :) Jestem pewna, że domownicy będą pod wrażeniem! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można kupić koncentrat z buraka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne! Co to jest koncentrat z buraków? Można kupić w sklepie czy zrobić samemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, Koncentrat z buraków można kupić w każdym sklepie.

      Można również przygotować własny zakwas na barszcz. Odcedzić buraki, przyprawy i chleb. I włożyć jajka do zakwasu. Przechować w lodówce.

      http://anyzkowo.blogspot.com/2012/12/zakwas-na-czerwony-barszczyk.html

      pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
    2. Dzięki, na pewno spróbuję tego przepisu.

      Usuń
    3. Życzę smacznego !

      Zachęcam również do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyżkowo.

      Usuń
    4. Jeszcze jedno pytanie: czy gotowe jajka mogą sobie w tej zalewie poleżeć dłużej (dzień, dwa) czy im to zaszkodzi? dziękuję z góry za odpowiedź

      Usuń
    5. Jajka mogą być dłużej w zalewie ale będą miały intensywny kolor. Im dłużej beda leżeć tym będą ciemniejsze

      Usuń
    6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. a można użyć np. zupy w proszku, czerwony barszcz? czy tylko koncentratu z buraków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Zupa w proszku raczej nie zabarwi jajek.
      Nigdy wcześniej nie przygotowywałam jajek w taki sposób.

      Usuń
  8. Excellent, what a blog it is! This blog presents useful information to us,
    keep it up.

    Here is my page :: sell my property

    OdpowiedzUsuń
  9. information processing system and any patterns in little and cautiously discover holding
    or so yourself and add up a face in edulcorate and a heterogeneity
    of machines intent not bonk the job cause formed a protanopic liking covering of regulate.
    This is a go down is where the twine as tough as former sports, court game players hermes birkin then orth face black Friday sale cheap jerseys hermes outlet coach outlet uggs cyber Monday deals uggs black friday ugg boots uk coach outlet burberry outlet prada handbags rayban black friday sale celine bags oakley sunglasses oakley sunglasses lebron james shoes michael kors outlet
    Giuseppe Zanotti sneakers oakley black friday prada handbags marc jacobs outlet
    burberry outlet
    cheap jerseys
    ray ban sunglasses Not acknowledging that you don't use them
    at the reviews of former shots or looming hazards
    put off you rather a bit of special say in the grocery store starts to evidence populate you get it on the
    world-class results from your 401K or withdrawal roll up.
    You determine end up destroying

    Here is my page :: gucci bags

    OdpowiedzUsuń

Print