Prosty chleb pszenny
Składniki :
- 150ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 7g suchych drożdży instant,
- 30g stopionego masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 450 - 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Przygotuj zaczyn. Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie aż rozpuszczą się drożdże i zostaw na 10-15 minut.
Do zaczynu wsyp przesianą mąkę, stopione masło, wodę i sól. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieć. Uformuj chleb i ponownie przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Ostrym nożem natnij chleb i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotuj zaczyn. Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie aż rozpuszczą się drożdże i zostaw na 10-15 minut.
Do zaczynu wsyp przesianą mąkę, stopione masło, wodę i sól. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieć. Uformuj chleb i ponownie przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Ostrym nożem natnij chleb i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
lepiej piec w termoobiegu czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńChlebek piekłam góra-dół bez termoobiegu.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńupiekłam dziś swój - w domu pachniało obłędnie (posypałam całość oregano, a do mąki pszennej dodałam 3 łyżki orkiszowej pełnoziarnistej), wyszło super (z jednym zastrzeżeniem - chyba dałam za mało soli, ale to do poprawienia), mój synek spróbował i powiedział, że "gobrhy" - z francuskim R! rzeczywiście - przepis to łatwizna. dla mnie od dawna ideałem jest własny wypiek chleba, jednak zawsze przeraża mnie ogrom pracy i oczekiwania, a jako dusza niecierpliwa tego znieść nie mogę:)
pozdrawiam, blog jest super, znajduję tu mnóstwo inspiracji...
Magda
dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńupiekłam dziś swój - w domu pachniało obłędnie (posypałam całość oregano, a do mąki pszennej dodałam 3 łyżki orkiszowej pełnoziarnistej), wyszło super (z jednym zastrzeżeniem - chyba dałam za mało soli, ale to do poprawienia), mój synek spróbował i powiedział, że "gobrhy" - z francuskim R! rzeczywiście - przepis to łatwizna. dla mnie od dawna ideałem jest własny wypiek chleba, jednak zawsze przeraża mnie ogrom pracy i oczekiwania, a jako dusza niecierpliwa tego znieść nie mogę:)
pozdrawiam, blog jest super, znajduję tu mnóstwo inspiracji...
Magda
Witam serdecznie Pani Magdo,
UsuńBardzo się cieszę że smakowało ! Mojemu małemu również bardzo smakował ten chlebek i nie mógł się doczekać kiedy ostygnie :)
Dziękuje za miłe słowa !
Pozdrawiam, Ewelina