Drobiowe klopsiki
w kremowym sosie koperkowym
Składniki :
- 3 pojedyncze filety z kurczaka,
- 2 ugotowane marchewki (np. z rosołu),
- sól,
- pieprz,
Składniki sos koperkowy :
- koperek świeży,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 100g serka topionego śmietankowego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie klopsiki :
Mięso zmiel wraz z marchewką. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10
minut.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób
zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów i dodaj serek topiony. Wymieszaj dokładnie tak aby
nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć
do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
o mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńSkąd ty takie dobre rzeczy bierzesz.. Wspaniale wygląda..:)
OdpowiedzUsuńz garnka :P
UsuńDziękuje za miłe słowa :)
Pysznie wyglądają :) Czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńUżywam obiektywu 35mm nikon.
Dziękuję za odpowiedź :) a używałaś może kiedyś 50mm? Czy masz porównanie? Który według Ciebie jest lepszy? Przepraszam, ze tak wypytuję i pozdrawiam serdecznie! Karolina
Usuńnie nie używałam wcześniej 50, wcześniej robiłam zdjęcia na podstawowym obiektywie 18 -105mm.
UsuńA w jakiej ilości bulionu to się gotuje? W dowolnej ?
OdpowiedzUsuńBulionu powinno by tak aby zakryło klopsiki.
UsuńPozdrawiam !
Ok, dzięki :) Tak mi się właśnie wydawało, że to byłoby logiczne, ale wolałam się upewnić :)
Usuń