Bułki do burgerów
Pyszne i miękkie bułeczki do burgerów.
Warto przygotować domowe pieczywo !
Składniki :
- 500g mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 30g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- sól,
- 50ml ciepłej wody,
- sezam,
- mleko do posmarowania bułeczek.
Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier oraz 50ml ciepłego mleka. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do spienienia się drożdży. Na stolnicę wysp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn oraz resztę mleka, rozbełtane jajko, wodę i olej. Dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na równe części i uformuj bułeczki. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
One są upieczone czy malowane ? ;p :)
OdpowiedzUsuńHeh dobre pytanie, ale wyglądają cudnie, jak malowane
UsuńWyłącznie pieczone :)
Usuńświetnie wyglądają, idealne jak z piekarni:d
OdpowiedzUsuńWyglądają jak prawdziwe z Mac'a :) Będą robione :) !
OdpowiedzUsuńMoje bułeczki są o wiele mniejsze niż te z Mac`a :)
UsuńPrzygotowałam specjalnie dla mojego maluszka bo bardzo lubi wcinać je suche .
Pozdrawiam, Ewelina
Wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie :)
UsuńFaktycznie jak z maca :)))))
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam bułeczki z tego przepisu (rozmiarowo wyszły mi buły- tak szaleńczo rosły) i wyszły pyszne! Wszyscy byli zachwyceni tak dobrą podstawą do burgerów :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę !
UsuńIle ich z tych proporcji wychodzi?
OdpowiedzUsuńZależy od wielkości. Około 10 szt
UsuńSuper przepis. Wyszły mi pyszne bułeczki 😊 a da się zrobić te bułeczki bez dodawania mleka i zastąpienia go np wodą?
OdpowiedzUsuń