wtorek, 10 kwietnia 2012

Schab faszerowany jajecznicą

Schab faszerowany jajecznicą


Uwaga ! Genialny pomysł mojej mamy !

Składniki : 700g schabu bez kości, 4 jajka, 20 dag boczku wędzonego, szczypiorek, sól, pieprz, oliwa z pestek winogron, 1 łyżka masła.

Przygotowanie : Masło rozpuść na patelni dodaj pokrojony w kosteczki boczek, podsmaż. Wbij jajka. Całość wymieszaj do powstania jajecznicy.Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przytrzymaj schab i wbij nóż w środek schabu, przepijając do na wylot. Powstałą kieszonkę wypełnij jajecznicą.Schab nasmaruj oliwą i natrzyj w mięso pieprzem i solą. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/3 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.




1 komentarz:

  1. Właśnie dzisiaj upiekłam na urodziny męża i powiem szczerze, że jeszcze nie raz to danie będzie u nas na stole. Wszystkim smakowało, goście sięgali po dokładkę. Gratuluję pomysłu mamie. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń

Print