Schab faszerowany jajecznicą
Uwaga ! Genialny pomysł mojej mamy !
Składniki : 700g schabu bez kości, 4 jajka, 20 dag boczku wędzonego, szczypiorek, sól, pieprz, oliwa z pestek winogron, 1 łyżka masła.
Przygotowanie : Masło rozpuść na patelni dodaj pokrojony w kosteczki boczek, podsmaż. Wbij jajka. Całość wymieszaj do powstania jajecznicy.Schab
opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przytrzymaj schab i wbij nóż w
środek schabu, przepijając do na wylot. Powstałą kieszonkę wypełnij jajecznicą.Schab nasmaruj oliwą i natrzyj w mięso pieprzem i solą. Dno
naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do
piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/3 szklanki wody i
piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym
sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać
na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.
Właśnie dzisiaj upiekłam na urodziny męża i powiem szczerze, że jeszcze nie raz to danie będzie u nas na stole. Wszystkim smakowało, goście sięgali po dokładkę. Gratuluję pomysłu mamie. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem.
OdpowiedzUsuń