Bułki z pomidorową wkładką
Święta upłynęły mi bardzo szybko, a z ich końcem zostało mi trochę sera i wędliny, które szkody aby się zmarnowały. Pomyślałam więc, że przygotuję moim bliskim coś co będzie wykwintne i pyszne a zarazem pozwoli mi uniknąć marnowania jedzenia.
Tak oto powstały pyszne bułki z pomidorową wkładką, okraszone serem i bekonem, które świetnie nadadzą się na śniadanie, kolację lub na wieczorną przekąskę przy dobrym filmie.
Składniki : 2 duże bułki, 2 jajka, 1 pomidor, 4-6 pomidorów suszonych, 3 plasterki bekonu, mozzarella, oregano, bazylia, szczypiorek, 1/3 kostki masła Lurpak Klasyczne.
Przygotowanie:
Z bułek ścinamy wierzchy, wydrążamy środki i wkładamy pocięte na małe
wiórki masło Lurpak Klasyczne. Do miseczki wrzucamy pokrojonego pomidora
w kosteczkę , posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną mozzarellę.
Doprawiamy oregano i bazylią. Pomidorowym farszem wypełniamy bułki.
Zawijamy w folię i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Bekon
kroimy na paski i na suchej patelni podsmażamy tak aby były chrupiące.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło Lurpak Klasyczne i wbijamy jajka.
Smażymy tak długo w zależności jak chcemy mieć ścięte żółtko. Bułki
wyciągamy z piekarnika układamy na nich jajka i bekon. Całość posypujemy
szczypiorkiem i solą.
____________________________________________________________________
KOCHANI, Anyzkowo bierze udział w konkursie
Kulinarny Blog Roku Lurpak
wystarczy kliknąć link i potwierdzić mail.
TUTAJ
Kulinarny Blog Roku Lurpak
wystarczy kliknąć link i potwierdzić mail.
TUTAJ
Gorąco zachęcam do głosowania ! Każdy głos ważny !
Mmmm, wspaniale wygladaja! Schrupalabym taka bulke na sniadanie...
OdpowiedzUsuńU mnie bylo to samo, wedlina zostala i tez robilam buleczki, roznego rodzaju i z roznym nadzieniem. To super pomysl na urozmaicenie menu i rozprawienie sie z resztkami po swietach. Twoje buleczki są bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńoch, i u mnie resztki poświąteczne. ale spokojnie, coś się zje, coś przerobi xd ale nic nie wyrzuci!
OdpowiedzUsuń