Genialna krówka
Genialna krówka to nie tylko ciasto, to odrobina geniuszu zaklęta w lekkiej nucie biszkopta i masy budyniowej. Gdy jej skosztujesz raz, porwie twe podniebnie, gdy skosztujesz drugi raz uwiedzie Cie aromat prażonych migdałów i mimo ze chciałbyś ja mieć tylko dla siebie, popędzisz do swych bliskich aby obdarować ich krówkowym szczęściem.
Składniki biszkopt : 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa krówkowa :1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Składniki masa budyniowa : 1L mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko.
Składniki bita śmietana : 0,5L śmietany 30%, 3łyżeczki żelatyny
Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników, 100g migdałów płatki.
Składniki masa krówkowa :1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Składniki masa budyniowa : 1L mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko.
Składniki bita śmietana : 0,5L śmietany 30%, 3łyżeczki żelatyny
Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników, 100g migdałów płatki.
Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piecz ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie migdały do posypania : Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć migdały płatki i lekko podsmaż.
Przygotowanie masy krówkowej : Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
Przygotowanie bitej śmietany : Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Przygotowanie masy budyniowej : Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudz.
Przygotowanie ciasta krówki : Na biszkopt wylej masę budyniową. Połóż herbatniki, następnie warstwę masy krówkowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż bitą śmietanę. Całość posyp płatkami migdałów.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotowanie migdały do posypania : Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć migdały płatki i lekko podsmaż.
Przygotowanie masy krówkowej : Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
Przygotowanie bitej śmietany : Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Przygotowanie masy budyniowej : Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudz.
Przygotowanie ciasta krówki : Na biszkopt wylej masę budyniową. Połóż herbatniki, następnie warstwę masy krówkowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż bitą śmietanę. Całość posyp płatkami migdałów.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Takiej krówki to ja jeszcze nie znałam! Faktycznie jest genialna!;)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto kilka lat temu i zupełnie o nim zapomniałam, a to wielki błąd! Ono jest wspaniałe. Twoje wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńNo wygląda obłędnie :) Chętnie bym spróbowała kawałeczek tej karmelowej rozpusty!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda,na pewno super! Wypróbuję bo mam ostatnio ochotę na krówkowe smaki:)
OdpowiedzUsuńJuz mam na nie ochote, chetnie skorzystam z przepisu. Jest wspaniale.
OdpowiedzUsuńdo takiej krówki zachęcać mnie nie trzeba!
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówkę! Robimy ją regularnie w domu i zawsze znika błyskawicznie :-)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedy to ciasto i faktycznie było obłedne!!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyszło! Jeszcze nie próbowałam, ale jestem pewna, że będzie zabójcze:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do dodanie zdjęcia na fb anyzkowo :)
UsuńŻyczę smacznego :)
też robiłam to ciasto a mam zaledwie 16 lat i jest ono całkiem proste do wykonania i przepyszne ! Polecam !
OdpowiedzUsuńBardz cię cieszę. Ciasto tylko wydaje się skomplikowane do wykonania :)
UsuńJakie wymiary powinna mieć blacha do ciasta ?
OdpowiedzUsuńBlaszka 25x30 cm
UsuńAmazing! This blog looks exactly like my old one! It's on a completely different subject but it has pretty much
OdpowiedzUsuńthe same layout and design. Outstanding choice of
colors!
Look into my web blog ... Hotele kielce